Red Bull Fierste Ljepper kwalificatie in Bergum Jarno Schurgers - Red Bull

Er was eens… een man met een stok die voor het water stond en dacht: ’wat nou als ik deze in het water steek, heel hard ren, in de stok klim en zo over het water vlieg om met droge voeten aan de overkant te belanden?’ Zoiets moet iemand in de 12e eeuw gedacht hebben en dat heeft geleid tot het hedendaagse fierljeppen.

Overal in Nederland hebben we riviertjes, sloten, kanalen en grachten. Niet zo gek dus dat mensen al eeuwen lang naar mogelijkheden zoeken daar overheen te komen. Al sinds de 12e eeuw is de polsstok één van die manieren. Gemakkelijk was dat niet, want het polsstokverspringen – ook wel fierljeppen – is één van de meest complexe atletiekvormen die er is.
Bij het fierljeppen (wat letterlijk ‘ver springen’ betekent) probeert een atleet met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Het begint met een explosieve sprint naar de polsstok, gevolgd door een perfect uitgevoerde afzet naar de polsstok, die al in het water klaar staat. De derde fase bestaat uit de zweefperiode naar de stok toe. Daarna klimt de sporter naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een krachtige afsprong zo ver mogelijk aan de overkant in het zandbed te landen.
Fierljepwedstrijden

Natuurlijk is er van dit transportmiddel een fanatieke competitie ontstaan. Op 24 augustus 1767 werd de eerste officiële wedstrijd gehouden, in het Friese plaatsje Baard. Pas in 1972 vonden de eerste Nederlandse Kampioenschappen Fierljeppen plaats.

Om de sport steeds uitdagender te maken, ging men experimenteren met verschillende materialen voor de polsstok. Vanaf 2006 springen fierljeppers met polsstokken van Carbon. De lengte is momenteel maximaal 13,25 meter. Hiermee maakte de sport een grote sprong en werden alle records verbroken.

Red Bull Fierste Ljepper
Maar Red Bull gaat nog verder…. Met een langere polsstok (14 meter), hogere afzethelling (2.5 meter hoge schans) en dieper water (3 meter) in het centrum van het land ging Red Bull op 24 juli 2010 op zoek naar de geschiedenis en grenzen van de oudste extreme sport van Nederland. De nieuwe standaarden deden alle records doen vervagen en de sport kreeg de aandacht die het verdient.

Dit jaar gaat de uitdaging voor de fierljeppers nog een stap verder. De atleten moeten landen op een zandbed van 7,20m bij 15,70, wat aanzienlijk kleiner is dan het zandbed vorig jaar. Daarnaast is dit zandbed verplaatsbaar. Ben jij ook bij de zoektocht naar Red Bull Fierste Ljepper? Kom op zaterdag 10 september naar de Koppelpoort in Amersfoort vanaf 14.00 uur. Gratis toegang.

Want more?
> Alle informatie op een rijtje
> Weer en reisadvies
> Filmpje Red Bull Fierste Ljepper
> Op naar de top

 


Reacties

    Krabbelen

    * Alle velden zijn verplicht
    Slechts 2000 tekens kunnen ingevoerd worden :
    Typ het woord in aan de linkerkant, klik op 'Plaats reactie:

    artikel Details