Red Bull Fierste Ljepper rutger pauw - red bull content pool

Een langere polsstok, een hogere schans, dieper water en een verplaatsbaar zandbed doen op zaterdag 10 september de grenzen vervagen van de oudste extreme sport van Nederland: fierljeppen. Tijdens deze tweede editie van Red Bull Fierste Ljepper worden de beste fierljeppers voor de Koppelpoort in Amersfoort uitgedaagd verder dan ooit te springen. En jij kunt dit met eigen ogen komen bewonderen….

Op 10 september, wanneer de Koppelpoort open staat vanwege Open Monumentendag, strijden 15 heren en 8 dames in de finale die ze door middel van kwalificatiewedstrijden bereikt hebben. Het evenement is gratis toegankelijk voor publiek en start om 14.00 uur. Naast professionele fierljeppers gaan ook enkele polsstokhoogspringers de uitdaging aan, waaronder voormalig wereldkampioen Rens Blom.

Jaco de Groot over de grenzen die tijdens het evenement verlegd worden: “De langere polsstok en hogere afzet die Red Bull in dit fierljep evenement heeft toegevoegd, zorgen voor een nieuwe uitdaging en extreme records. Je moet nog scherper zijn tijdens je sprong en risico durven nemen. Het is of nat of ongelofelijk ver!”

Hoe werkt het?
Om records te breken moeten de verschillende onderdelen van een fierljepspong perfect beheerst worden. De atleet begint zijn sprong met een explosieve sprint naar het einde van de schans en springt daarna in de polsstok – die al in het water klaar staat – om vervolgens zo ver mogelijk naar boven te klimmen. Met stok en al zweeft de atleet naar voren om uiteindelijk met een krachtige afsprong zo ver mogelijk in het drijvende zandbed te landen.

In 2010 vond Red Bull Fierste Ljepper voor het eerst plaats voor de Rijksmunt in Utrecht. Tijdens de tweede editie gaat de uitdaging voor de fierljeppers verder een de langere polsstok, hogere schans en dieper water. En het zandbed waarop de atleten landen is verkleind én verplaatsbaar. Dit maakt de uitdaging nog groter en de kans op de gevreesde natsprong vergroot. Ter land? Ter lucht? Of toch in het water? Bekijk dit spektakel met eigen ogen op 10 september!

Finale Red Bull Fierste Ljepper

Zaterdag 10 september, vanaf 14.00 uur
Koppelpoort Amersfoort
>> Bepaal je snelste route

Iedereen heeft gratis toegang om de sprongen van deze oudste extreme sport van Nederland te aanschouwen en de atletische deelnemers aan te moedigen.

Finale gemist? Op RTL 7 kun je het verslag van de Red Bull Fierste Ljepper zien om 19.00 uur.

Wie de finalisten zijn?
>> Lees het verslag van de tweede kwalificatie

 


Reacties

    Krabbelen

    * Alle velden zijn verplicht
    Slechts 2000 tekens kunnen ingevoerd worden :
    Typ het woord in aan de linkerkant, klik op 'Plaats reactie:

    artikel Details